Hulumtimet kanë lidhur përdorimin e telefonit celular nga prindërit me zhvillimin e dëmtuar të gjuhës tek fëmijët. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth lidhjes, plus këshilla për të hequr telefonin tuaj celular në shtëpi.

Nëse jeni të fokusuar shpesh në telefonin tuaj, kur jeni me fëmijën, kjo mund të ndikojë në zhvillimin e tyre gjuhësor dhe aftësitë e komunikimit. Kjo për shkak se prindërit e hutuar shpenzojnë më pak kohë duke u angazhuar në ndërveprime kuptimplotë. Si terapist i të folurit, dua të theksoj rëndësinë që t’i jepni fëmijës tuaj një vëmendje të pandarë, pa mesazhe, lëvizje dhe përdorimin e aplikacioneve. Vazhdoni të lexoni për të mësuar pse prindërimi i shpërqendruar (veçanërisht në lidhje me telefonat celularë) mund të pengojë zhvillimin e fëmijës suaj. Do të mësoni gjithashtu disa këshilla për të ndryshuar pozitivisht zakonet tuaja të telefonit.

Si ndikojnë prindërit në zhvillimin e gjuhës?

Themeli për të folurin dhe gjuhën fillon në shtëpi, kur fëmija juaj është vetëm një fëmijë. Në të vërtetë, studimet kanë treguar se kur prindërit flasin shpesh me foshnjën e tyre, ata zhvillojnë aftësi më të forta verbale ndërsa rriten.

Kur prindërit përdorin një pajisje celulare, ndihen më pak të lidhur me fëmijën e tyre në përgjithësi. Kjo mund të çojë në ulje të komunikimit, gjë që bën që fëmija të humbasë mundësitë kryesore për rritje. Në fund të fundit, fëmijët mësojnë më së miri nga ndërveprimet me kujdestarët e tyre.

Cili është roli i përdorimit të celularit nga prindërit?

Shpërqëndrimi i telefonit prindëror mund të pengojë zhvillimin e komunikimit të fëmijës, duke ulur cilësinë e ndërveprimeve. Sipas një tjetër studimi, kur prindi është në telefonin, ka 20% më pak komunikim verbal me fëmijën. Ai gjithashtu ka 39% më pak komunikim joverbal, i cili mund të përfshijë shprehjet e fytyrës, kontaktin me sy dhe gjuhën e trupit.

Një studim tjetër zbuloi se përdorimi i telefonit celular nga prindërit lidhet me uljen e ndërgjegjësimit dhe ndjeshmërisë. Ajo gjithashtu nxit ndjenjën se koha e kaluar me fëmijën nuk është e kënaqshme.

Për më tepër, kur prindërit ndërpriten nga pajisjet e tyre (e quajtur teknoferencë), kjo ndikon në mënyrën se si ata komunikojnë. Nga ana tjetër, fëmijët kanë më pak gjasa të fitojnë aftësi të rëndësishme sociale si mbajtja e kontaktit me sy, fokusimi te personi me të cilin po udhëtojnë dhe reagimi – të gjitha këto mund të ndikojnë në zhvillimin e tyre gjuhësor në të ardhmen.

Këshilla për të ndryshuar zakonet e telefonit tuaj

Natyrisht, ju do të përdorni ende telefonin tuaj para fëmijës tuaj, por të qenit më pak i hutuar do të ketë përfitime të mëdha për aftësitë e tyre komunikuese. Këtu janë disa mënyra për të ndryshuar pozitivisht zakonet tuaja të telefonit celular.

-Programoni kohë pa telefon për t’u fokusuar tek fëmija juaj. Gjatë kësaj kohe, fikeni telefonin ose lëreni në një dhomë tjetër. Përqendrohuni vetëm në bashkëveprimin me të voglin tuaj.

Heshtni njoftimet tuaja. Është e vështirë të injorosh zhurmat dhe bipet. Kaloni përmes telefonit tuaj dhe fikni njoftimet për të kufizuar shpërqendrimet. Ju gjithashtu mund ta vendosni celularin në modalitetin “Mos shqetëso” ose në modalitetin e “aeroplanit”.

Krijoni vendndodhje “pa telefon“. Qoftë salla e lojërave apo dhoma e ngrënies, zona të caktuara të shtëpisë tuaj mund të jenë të ndaluara për përdorimin e telefonit celular.

Bëjeni telefonin tuaj më pak tërheqës. Lëvizni aplikacionet tuaja më shpërqendruese që të mos jenë aq të lehta për t’u aksesuar. Ju gjithashtu mund të zgjidhni ngjyrat e grisë për sfondin tuaj dhe cilësimet e tjera, të cilat mund t’ju bëjnë më pak të prirur për të marrë pajisjen.

-Shpjegoni sjelljet e telefonit tuaj. A keni nevojë të përdorni telefonin ndërsa jeni me fëmijët? Sigurohuni që të jepni një arsye të fortë. Ndoshta po i përgjigjeni një mesazhi të rëndësishëm pune, po planifikoni një vizitë te dentisti, ose po bëni një foto

Përdorni kohën para ekranit për mirë! Telefonat inteligjentë mund të përmirësojnë ndërveprimin prind-fëmijë nëse përdoren siç duhet. Për shembull, telefonata me video me gjyshen është një mënyrë e shkëlqyer për të praktikuar aftësitë e komunikimit gjatë lidhjes me një të dashur. Dhe ka shumë aplikacione aktive të të mësuarit dhe libra elektronikë për fëmijët që ndihmojnë në ndërtimin e gjuhës, veçanërisht kur i përdorni ato së bashku me fëmijën tuaj.

Ju nuk keni nevojë të ndaloni plotësisht përdorimin e telefonit rreth fëmijëve tuaj, por mund të kufizoni sa shpesh ju shohin duke e përdorur. Përfitimet do të jenë të gjata.

parents.com