Cilësitë e një udhëheqësi të mirë përfshijnë ndershmërinë, besueshmërinë, komunikimin efektiv, përulësinë, këmbënguljen dhe të menduarit strategjik. Pavarësisht nëse jeni CEO i një kompanie globale teknologjike ose një themelues për herë të parë i një biznesi të vogël, këto tipare janë thelbësore për të qenë një lider i suksesshëm në biznes. Si një kinezo-amerikan i lindur nga prindër nga Tajvani, fillova të zhytem në vende të tjera që në moshë të hershme. Përveç udhëtimit në 100 vende, unë kam jetuar gjithashtu në tetë shtete në katër kontinente, duke më bërë të mundur që jo vetëm të përjetoj mënyrat e përditshme të jetës në kultura të tjera, por edhe të mësoj gjuhët. Që kur u transferova në Gjermani pesë vjet më parë, unë flas goxha mirë gjermanisht, gjuha ime e gjashtë.

Ndërsa të kuptuarit e gjuhëve të shumta është i dobishëm gjatë udhëtimit dhe bisedës me njerëz jashtë “flluskës” së dikujt, ka shumë më tepër përfitime prej tij. Si CEO, njohuritë e mia të gjuhëve të tjera kanë çuar në një nivel më të lartë suksesi. Udhëheqja e një kompanie kërkon një nivel të caktuar kuptimi në shumë aspekte të ndryshme dhe të mësuarit e shumë gjuhëve mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësive tuaj të lidershipit në tre fusha të rëndësishme.

1. Komunikimi efektiv dhe empatia

Toni me të cilin dikush flet zakonisht jep një ide të përgjithshme të emocionit të tij ndaj temës ose personit. Një udhëheqës efektiv është dikush që është i hapur ndaj mënyrave në të cilat të tjerët komunikojnë, pavarësisht nëse janë punonjës apo klientë, dhe di se si të japë një përgjigje.

Udhëheqësit e mëdhenj janë gjithashtu në gjendje të menaxhojnë situatat nëpër kultura. Të kesh njohuri mbi background-in e shumë kulturave i lejon dikujt të kuptojë kontekstin kulturor. Të qenit i vetëdijshëm për historinë e një kulture dhe ngjarjet kryesore ndryshon mënyrën se si diskutohen gjërat. Historia dhe konteksti kanë rëndësi dhe mund të ofrojnë një kuptim më të mirë të nuancës kulturore.

Kuptimi i një gjuhe ju lejon gjithashtu të kuptoni më mirë koeficientin kulturor (CQ) nga vijnë ata rreth jush. Nëse jeni në gjendje të kuptoni dikë përtej fjalëve të tij, kjo ju lejon të empatizoni dhe të komunikoni në një nivel shumë më të thellë dhe me ndikim.

Lexo: Si t’i mësoni fëmijës tuaj rregullat e tavolinës?

2. Këmbëngulja mbi të gjitha

Rritja personale ka qenë një pjesë e madhe e jetës sime, kam mësuar të dal nga zona ime e rehatisë dhe kam prindërit e mi emigrantë, të cilët nuk flisnin anglisht kur mbërritën në Amerikë, si meritë për këtë. Ata më mësuan përulësinë, fokusin dhe vendosmërinë, të cilat janë të gjitha gjërat që kam mbajtur me vete, qoftë mësimi i gjashtë gjuhëve apo trajnimi për të konkurruar në Olimpiadën Ndërkombëtare Natyrore si bodybuilder në moshën 40-vjeçare.

Këmbëngulja në kohët e vështira, pavarësisht sa e vështirë bëhet, është diçka që udhëheqësit duhet t’i kushtojnë një rëndësi të madhe. Kjo jep një shembull që mund të inkurajojë dikë tjetër të vazhdojë dhe në fund mund të çojë në rritje të moralit dhe rezultate më të mira biznesi.

3. Sfidoni veten

Një aspekt tjetër i të qenit një udhëheqës efektiv është sfidimi i vetes. Jeta në tetë vende në katër kontinente më ka lejuar të shoh një numër të pabesueshëm ndërveprimesh dhe më ka pozicionuar të komunikoj me të tjerët përmes mënyrave të tjera përveç gjuhës. Të kisha njohuri minimale të gjuhës së një vendi përpara se të shpërngulesha, ka qenë një sfidë që më ka pëlqyer. Unë e kam shtyrë veten të dal jashtë zonës sime të rehatisë dhe të përdor mënyra të tjera komunikimi, duke përfshirë thirrjen për emocionin që dikush portretizon kur flet. Kjo më ka mësuar taktika të shumta kur bëhet fjalë për zgjidhjen e problemeve, qoftë përdorimi i shenjave gjatë kërkimit të udhëzimeve ose përdorimi i fjalëve që dija për të përcjellë një fjali. Më duhej të bëja gjithçka për t’u përshtatur me situatën.

Kjo gjithashtu ka rezultuar të jetë e vlefshme në hapësirën e punës. Nëse ka një krizë, unë gjej mënyrën më të mirë për ta përballuar atë. Nëse një afat nuk do të respektohet, unë shikoj opsione të tjera. Të qenit i sfiduar dhe i shtyrë jashtë zonës suaj të rehatisë ka shumë më tepër përfitime sesa mund të imagjinoni ndonjëherë, dhe ato janë të gjitha gjërat që mund t’i mbani me vete në aspekte të ndryshme të jetës.

Përvoja personale luan një rol kaq të madh kur bëhet fjalë për mënyrën se si udhëheqësit menaxhojnë sfidat dhe pritshmëritë.

entrepreneur